ZakaHom-e

Az dédi igazi beiglije

A bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik és ez a sziléziai kalácsfajta a 14. század óta ismert Európában. Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény neve német eredetű és eredeti hajlított, patkó alakú formájából származik. A bejgli (németül beugen = meghajlít) osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és terjedt el a 19. század második felében. Magyarországon ekkortól kezdték német divat szerint ünnepelni a karácsonyt. Kezdetben családi ünnepek süteménye volt, majd a reformkortól kezdve fokozatosan felváltotta a hagyományos karácsonyi kalácsot. “Posonyi finom mákos kaláts” néven szerepel Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyvében. “Készüljön bár omlós, avagy egyszerű kelt tésztából, legyen a tölteléke dúsabb vagy soványabb, mindig büszkesége a ház úrnőjének, akkor is, ha nem ő maga készítette, hanem a cukrásztól hozatta”- Magyar Elek: Ínyesmester szakácskönyve (1932). Most mi egy igazi, hazai “házi” receptet ajánlunk Önöknek.

Bejgli-Kifztk-2010

Tészta 2 rúd beiglihez: 65 dkg liszt 2 tojás 1 tojássárgája a tésztakenéshez 2 evőkanál cukor 1,5 dl tejföl 25 g élesztő 1 kávéskanál só 20 dkg margarin tej a kelesztéshez és a tésztához A lisztet a margarinnal összedolgozzuk (kézzel feldörzsöljük). Az élesztõt megkelesztjük. Az egészet 2 tojással és a tejföllel tésztává gyúrjuk. (Ha szüksé- ges, tejjel lágyabbá tehetjük a felhasznált liszttõl függõen .) A tésztát két részre osztjuk, és 20 percig letakarva kelesztjük.

Töltelék: 40 dkg darált dió vagy mák 35 dkg cukor 1 tasak vaníliás cukor citromhéj reszelve 1 dl tej dió nagyságú vaj a mákos töltelékhez A tejet forrásig melegítjük, majd beletesszük a hozzávalókat, jól összedolgozzuk. Lágy, kenhető tölteléket kapunk. A tésztákat kinyújtjuk, megtöltjük a töltelékekkel a tészta teljes felületén. Összetekerjük úgy, hogy a beiglik végeinél behajtjuk a tésztát, majd villával megszurkáljuk a tészta teljes hosszában – ez fontos, hogy ne repedjen meg a beigli! – és tojássárgájával megkenjük. Sütés: 170 fokon, lassú tűzön (!) kb. 45-50 percig. Az illata jelezni fogja, amikor elkészült. Végül egy jó tanács: Ha készen van, azon melegében kebelezzük be, majd kezdjük elölről a sütést, hogy másoknak is jusson! Jó étvágyat!

A Szerkesztõség

Comments are closed.

The comments are closed. Submitted in: recept |